Kysymyksiä ja vastauksia tuetuista lomista

Mitä ovat tuetut lomat?

Tuetut lomat ovat viiden vuorokauden mittaisia täysihoitolomia. Lomilla on erilaisia teemoja, joihin voi tutustua lomajärjestöjen verkkosivuilla. Lomia järjestetään lapsiperheille, työikäisille ja ikääntyneille eri kohderyhmät huomioiden.

Lomia järjestetään myös yhteistyössä sosiaali-, terveys- ja perhejärjestöjen sekä yhdistysten kanssa. Näillä lomilla lomalaisia voi yhdistää esimerkiksi sama sairaus tai perhetilanne.

Lomaan sisältyy majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa. Mikäli lomalainen haluaa yhden hengen huoneen, voi hän olla yhteydessä lomakohteeseen ja maksaa lisämaksun huoneesta. Lapsiperhelomilla majoitus järjestetään perheen koon mukaisissa huoneissa tai huoneistoissa.

Kaikilla lomilla on täysihoito: aamiainen, lounas ja päivällinen, lapsiperhelomilla myös iltapala.

Jokaisella lomalla on lomateeman mukaista monipuolista, ohjattua ja maksutonta ohjelmaa. Lomaohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista.


Kuka voi hakea?

Lomatukea voivat hakea pienituloiset Suomessa vakituisesti asuvat, joilla on suomalainen henkilötunnus. Lomaa voi hakea yksin tai yhdessä perheen, puolison tai ystävän kanssa. 

Tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Lomajärjestöt näkevät yhteisestä lomatukirekisteristä, jos hakija on ollut aikaisemmin tuetulla lomalla. Rekisterissä näkyvät muiden lomajärjestöjen hakijalle aikaisemmin myöntämien tuettujen lomien ajat, mutta ei muita hakuun liittyviä tietoja.


Mitä tuettu loma maksaa?

Lomalta periltään omavastuuosuus, joka on 100-150 euroa riippuen lomajärjestöstä. Useimmiten lapset lomailevat maksutta. Joillakin erityisryhmillä voi olla alennettu omavastuu. 

Lisätietoa lomajärjestön omavastuuosuudesta saa lomajärjestön sivulta.

Lomalainen järjestää ja maksaa itse matkat lomakohteeseen. Osalla yhdistysten kanssa järjestettävillä lomilla voi olla yhteiskuljetus.

Oman kunnan sosiaalitoimesta voi kysyä tukea tuetun loman omavastuun ja / tai matkojen maksamiseen.


Millä perusteella tuettu loma myönnetään?

Päätös lomatuen myöntämisestä tehdään lomahakemuksen perusteella. Hakemuksen perustelut tulee täyttää mahdollisimman huolellisesti sen hetkisen elämäntilanteen mukaan. Lomatuen myöntämiseen vaikuttaa taloudellinen tilanne ja esimerkiksi sairaudet sekä sosiaaliset haasteet.

Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Hakemukseen ei tarvita liitteitä. Järjestöjen ja yhdistysten jäsenyys ei vaikuta lomatuen myöntämiseen.


Miten lomaa haetaan?

Lomahakemuksen voi täyttää sähköisesti tai paperisena hakemuksena.

Samassa taloudessa asuvat täyttävät yhteisen hakemuksen. Jos lomatukea haetaan eri taloudessa asuvan kumppanin tai ystävän/ystäväperheen kanssa, molemmat täyttävät oman hakemuksen. Kaikista hakijoista tulee olla lomajärjestössä tieto ennen hakuajan päättymistä.

Hakemukseen kannattaa laittaa useampi lomatoive.

Tuettua lomaa voi hakea useista lomajärjestöistä. Täytä vain yksi hakemus lomajärjestöä kohden.


Sähköinen lomahakemus

Jokaisella lomajärjestöllä on oma linkki sähköiseen hakuun, joka löytyy lomajärjestön verkkosivuilta. Lomakutsu ja lasku tulevat sähköpostiin. Myöntävä päätös lomasta tulee lomajärjestön sähköpostiosoitteesta PDF-tiedostona.

Roskaposti kannattaa tarkastaa ajoittain, jotta lomakutsu ei mene roskapostiin tietokoneen asetusten takia (esimerkiksi hotmail-sähköpostit).


Postitettava lomahakemus

Kustakin lomajärjestöstä voi tilata postissa lähetettävän paperisen hakulomakkeen. Täytetty lomahakemus postitetaan lomajärjestölle.


Miten saan tiedon myönnetystä lomasta?

Lomajärjestöt lähettävät loman saaneille hyvissä ajoin kutsun ja laskun. Jos lomanhakija on ilmoittanut ja vahvistanut sähköpostinsa, lomakutsu lähetetään sähköisesti. Sähköpostikutsu tulee heti loman myöntämisen jälkeen, kun taas kirjepostissa kestää reilu viikko.

Osallistuminen lomalle vahvistetaan maksamalla lasku omavastuuosuudesta eräpäivään mennessä. Maksuaikataulun muutoksista tulee sopia etukäteen loman myöntäneen lomajärjestön kanssa.

Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei tule ilmoitusta.

Mahdolliset peruutuspaikat täytetään hakuajan puitteissa saapuneista hakemuksista.


Voiko loman perua?
Tuetun loman voi perua ennen loman alkua. Toivomme, että peruminen tehdään mahdollisimman varhain, jotta voimme tarjota paikkaa muille hakijoille. Ajoissa perutusta lomasta palautetaan maksettu omavastuu ja uutta lomaa voi hakea. Katso peruutusehdot lomajärjestöjen verkkosivuilta.


Voiko lomalle ottaa lemmikin mukaan?
Lemmikin voi ottaa mukaan osaan lomakohteista, jolloin asiakas varaa itse lemmikkihuoneen lomapaikasta. Lemmikeistä veloitetaan lisämaksu.