Kysymyksiä ja vastauksia tuetuista lomista

Mitä ovat tuetut lomat?

Tuetut lomat ovat useimmiten viiden vuorokauden mittaisia, ohjelmallisia täysihoitolomia. Lomilla on erilaisia teemoja, joihin voi tutustua lomajärjestöjen kotisivuilla. Lomia on lapsiperheille, työikäisille, ja ikääntyneille eri kohderyhmät huomioiden.

Tuetut ryhmälomat toteutetaan yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Esimerkkejä näistä ovat sosiaali- ja terveysalan järjestöt, eläkeläisyhdistykset, vammaisyhdistykset ja potilasyhdistykset.  Lisätietoa ryhmälomista saat lomajärjestöistä. 

Lomaan sisältyy majoitus jaetuissa 2 hengen huoneissa. 1 hengen huoneen saa lisämaksusta, maksu vaihtelee lomapaikoittain. Lapsiperhelomilla majoitus järjestetään perheen koon mukaisissa huoneissa tai huoneistoissa.

Kaikilla lomilla on täysihoito: aamiainen, lounas ja päivällinen, lapsiperhelomilla myös iltapala.

Jokaisella lomalla on lomateeman mukaista monipuolista, ohjattua, maksutonta ohjelmaa.


Kuka voi hakea?

Lomatukea voi hakea kuka tahansa Suomessa vakituisesti asuva henkilö. Lomaa voi hakea yksin, lasten kanssa, pariskuntana tai ystävän tai ystäväperheen kanssa. Lomatuen voi saada korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa 10 vuoden aikana. Lomajärjestöt näkevät yhteisestä lomatukirekisteristä, jos hakija on ollut aikaisemmin tuetulla lomalla.


Mitä tuettu loma maksaa?

Lomalta periltään omavastuuosuus, joka on yleensä 100-125 euroa aikuiselta. Joillakin erityisryhmillä voi olla alennettu omavastuu. 

Lomalainen järjestää ja maksaa itse matkat lomakohteeseen. Yhdistysten kanssa järjestettävillä ryhmälomilla on usein yhteiskuljetus.

Oman kunnan sosiaalitoimesta voi kysyä tukea tuetun loman omavastuun ja / tai matkojen maksamiseen.


Millä perusteella tuettu loma myönnetään?

Päätökset lomatuen myöntämisestä tehdään lomahakemuksen perusteella. Hakemuksen perustelut tulee täyttää mahdollisimman huolellisesti sen hetkisen elämäntilanteen mukaan. Lomatuen myöntämiseen vaikuttaa esimerkiksi taloudellinen tilanne, sairaudet sekä sosiaaliset tekijät.  Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Hakemukseen ei tarvita liitteitä.

Järjestöjen ja yhdistysten jäsenyys ei vaikuta lomatuen myöntämiseen.


Miten hakeminen tapahtuu?

Hakemuksen voi täyttää sähköisesti tai paperisena hakemuksena. Paperiset hakemukset siirretään käsin lomajärjestöjen yhteiseen sähköiseen lomatukirekisteriin.

Samassa taloudessa asuvat täyttävät yhteisen hakemuksen. Jos lomatukea haetaan eri taloudessa asuvan kumppanin tai ystävän/ystäväperheen kanssa, molemmat täyttävät oman hakemuksen. Kaikista hakijoista tulee olla lomajärjestössä tieto ennen hakuajan päättymistä. 

Hakemukseen kannattaa laittaa useampi lomatoive. 

Tuettua lomaa voi hakea useista lomajärjestöistä. Täytä vain yksi hakemus lomajärjestöä kohden.


Miten sähköinen haku toimii?

Jokaisella lomajärjestöllä on oma linkki sähköiseen hakuun. Ennen hakemuksen lähettämistä voit halutessasi tulostaa itsellesi täyttämäsi hakemuksen. Jos ilmoitat hakemuksessasi sähköpostiosoitteesi ja vahvistat sen, kutsu ja lasku tulevat ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseesi.

Myöntävä päätös lomastasi tulee osoitteesta no-reply@lomajarjestot.fi PDF-tiedostona. Kutsu ja lasku tulevat sähköpostissa peräkkäin, kahtena eri viestinä.

Tarkista roskapostisi ajoittain, ettei myöntävä lomapäätöksesi mene roskapostiin tietokoneesi asetusten takia.


Miten paperinen haku toimii?

Kustakin lomajärjestöstä voi tilata postissa lähetettävän paperisen hakulomakkeen.


Miten saan tiedon myönnetystä lomasta?

Lomajärjestöt lähettävät lomalle valituille hyvissä ajoin kutsun ja laskun. Jos olet täyttänyt hakemukseen sähköpostiosoitteen ja vahvistanut sen, saat kirjeen sähköpostiisi. Sähköpostikutsu tulee heti lomavalinnan jälkeen, kirjepostissa kestää reilu viikko.

Jos lomatoiveenasi on ollut useampi vaihtoehto ja ensimmäinen ei toteudu, hakemus siirtyy automaattisesti seuraaville lomatoiveille.

Lomapaikka vahvistetaan maksamalla omavastuulasku eräpäivään mennessä. Maksuaikataulun muutoksista tulee sopia etukäteen loman myöntäneen lomajärjestön kanssa. 

Kielteisestä lomatukipäätöksestä ei tule eri ilmoitusta.

Mahdolliset peruutuspaikat täytetään hakuajan puitteissa saapuneista hakemuksista.


Voiko loman peruuttaa?
Tuetun loman voi peruuttaa ennen loman alkua. Toivomme, että peruutus tehdään mahdollisimman varhain, jotta voimme tarjota paikkaa muille hakijoille.  Ajoissa peruutetusta lomasta palautetaan maksettu omavastuu ja uutta lomaa voi hakea.


Voiko lomalle ottaa lemmikin mukaan?
Lemmikin voi ottaa mukaan osaan lomakohteista, jolloin asiakas varaa itse lemmikkihuoneen lomapaikasta. Lemmikeistä veloitetaan lisämaksu.